Is mijn dak sterk genoeg voor een groendak?

Dat hangt af van welk soort groendakpakket je kiest. Wanneer je een lichtgewicht groendakpakket kiest dan moet je rekening houden met 45-50 kg per m2 bij volledige verzadiging (nat). Bij een traditioneel groendaksysteem moet je rekening houden met circa 90kg per m2 bij volledige verzadiging (nat).

Indien je twijfelt over de draagkracht van jouw dak dan kun je de draagkracht berekenen of laten berekenen. Wij kunnen hierover geen harde uitspraken doen zonder daarvoor een draagkracht constructeur in te huren.

Wil je dat wij dit voor jou regelen? Dat kan! Wij werken samen met een draagkracht constructeur die op basis van een bouwtekening een draagconstructie berekening kan maken. Heb je geen bouwtekening? Dan moet de constructeur waarschijnlijk langskomen. De kosten voor de constructeur kunnen vooraf geoffreerd worden.

Kan ik op mijn groendak lopen?

In principe kun je prima op het groendak lopen. Wil je dus de ramen wassen dan is dit goed mogelijk. Zorg er alleen voor dat je niet lang dingen laat liggen op het dak. Het sedum heeft namelijk zonlicht en frisse lucht nodig om te blijven leven.

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Of jouw dak geschikt is voor een groendak hangt van een paar zaken af:

Hellingshoek van het dak

De pakketten die wij standaard verkopen bij Groendakexpert zijn geschikt voor daken tot een hellingshoek van maximaal 15 graden. Het traditionele pakket gaat maar tot 5 graden.

Wil je boven de 15 graden een groendak aanleggen? Dat is ook mogelijk. Je kunt tot een hellingshoek van 65 graden een groendak laten aanleggen. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact met ons op.

Staat van de dakbedekking

Indien je een groendak wilt aanleggen is het belangrijk dat jouw dakbedekking in goede staat verkeert en waterdicht is. Wanneer jouw dakbedekking beschadigd is, bijvoorbeeld scheurtjes of omhoog komt, dan raden wij af om daarop een groendak aan te leggen. Leg dan eerst een nieuwe dakbedekking aan. Dit werkt ook positief omdat jouw nieuwe dakbedekking dan door het groendak nog langer mee gaat!

Wil je een nieuwe dakbedekking laten aanleggen? Wij werken samen met een dakdekkersbedrijf die deze werkzaamheden voor jou kan uitvoeren.

Zonligging

Een sedumdak heeft niet veel nodig om te leven, maar het is wel belangrijk dat het sedumdak het hele jaar door dagelijks in de zon staat. Het maakt niet uit als het een paar dagen wat bewolkt is, want dan komt de zon er ook gewoon doorheen, maar als het groendak ergens geplaatst wordt waar geen zon schijnt dan kan het groendak niet overleven. Zorg ervoor dat de zon minimaal 2 uur per dag op het dak schijnt waarop je het groendak wil aanleggen.

Waterafvoer

Het is belangrijk dat het dak waarop je het groendak wilt aanleggen een goede waterafvoer heeft. Door het aanleggen van een grindrand om het sedum heen kan het water goed afgevoerd worden naar deze afvoer.

Wanneer kan ik een groendak aanleggen?

Je kunt een groendak het hele jaar doorleggen, behalve als het vriest. Let hier wel op dat bij het aanleggen de temperatuur wel invloed heeft op hoelang je de sedummat opgerold kunt laten liggen. Hieronder een overzicht van binnen welke tijd je de sedummat moet verwerken bij verschillende temperaturen:

0-15 graden: binnen 48 uur verwerken

15+ graden: binnen 24 uur verwerken

Let op: wanneer het warm is, kun je het beste de sedummat meteen volledig verzadigen door er water overheen te sproeien bij de aanleg.

Hoe moet ik een groendak aanleggen?

Bij een plat dak tot 15 graden helling kun je dit heel gemakkelijk zelf doen. De meeste simpele systemen om zelf aan te leggen zijn de Click ’n Go Sedumcassettes en de Place ’n Go sedumtrays pakketten. Op onze aanlegpagina staan instructiefilmpjes en instructiedocumenten per groendaksysteem.

Hoe moet ik een groendak onderhouden?

Alhoewel een groendak niet veel aandacht nodig heeft moet je wel minimaal 2x per jaar onderhoud plegen. Op onze onderhoudspagina vind je tips and tricks over hoe je het onderhoud moet uitvoeren. Wil je het onderhoud niet zelf doen? Wij bieden onderhoud van jouw groendak al aan vanaf €125,- per jaar.