Groendak Friesland Vroegboekactie

Wat goed dat je overweegt mee te doen aan de Groendak Friesland Vroegboekactie!

Samen met jouw buurtgenoten worden de steden en dorpen telkens een beetje meer groen.

Deze foto is genomen bij de aanleg van het groendak. je ziet hier nog zwarte vlekken en vooral veel groen. In de komende maanden verdwijnen deze zwarte plekken en groeit het groendak helemaal vol. Het groendak krijgt verschillende kleuren doordat er verschillende soorten sedum in zitten, deze hebben allemaal hun eigen bloeiperiode.

Wat is een groendak?

Een groendak is een plat of hellend dak begroeit met planten (sedum, kruiden of grassen). Een groendak van Groendakexpert is een zogenaamd extensief groendak. Dat zijn daken met een lage begroeiing met een relatief laag gewicht per vierkante meter. Wij gebruiken hiervoor sedumplantjes. Dit zijn vetplantjes die veel vocht vasthouden, makkelijk groeien op een voedingsarme bodem en goed bestand zijn tegen de weerstomstandigheden in ons land. Een sedumdak is onderhoudsarm en ook eenvoudig zelf aan te leggen. 

Om het groendak heen leggen wij (bijna) altijd grind. Dit zorgt ervoor dat het water goed weg kan lopen en er een vegetatievrije zone is waardoor je eenvoudig het dak kunt onderhouden. Een groendak heeft vele voordelen. Lees er hieronder meer over.

Voordelen groendak

Zuivert de lucht

Een groendak neemt per jaar per m² ongeveer 3,33 kg CO² uit de lucht op. 6 m² sedum neemt ongeveer evenveel CO² uit de lucht als een volwassen boom! Daarbij vangt een sedumdak ook nog fijnstof op.

Levensduur dak verdubbelt

Een groendak zorgt ervoor dat de dakbedekking niet direct blootstaat aan de straling van de zon, vrieskou of extreme weersomstandigheden. Hierdoor gaat de dakbedekking 2 tot 2,5 keer zo lang mee.

Ziet er mooi uit

Een groendak ziet er mooier uit dan zwarte of grijze dakbedekking. Bovendien zijn mensen in een groene omgeving gelukkiger en minder vaak ziek.

Hoger rendement zonnepanelen

Omdat een groendak de temperatuur op het dak flink verlaagt, wordt het rendement van zonnepanelen op hetzelfde dak met 6 tot 15% verhoogd.

Dempt geluid van buiten

Groendaken zorgen voor een vermindering van de geluidsweerkaatsing van 3dB en een geluidsisolatie tot 8dB. Deze reductie lijkt niet veel, maar voor het menselijk oor is een geluidsafname van 10dB een reductie van 50%.

Stimuleert biodiversiteit

Sedumdaken zijn een goed leefgebied voor vlinders, bijen en andere insecten. En die trekken weer vogels, vleermuizen en andere insecteneters aan.

Isolerend effect

Een zwart dak kan tot wel 85 graden opwarmen. Een groendak wordt slechts 35 graden. Daarom blijft het zomers in de ruimte onder het groendak tot wel 4 graden koeler. Terwijl het in de winter juist warmer blijft!

Houdt water vast

Door de waterbergende werking van een groendak wordt het riool minder belast. Dat komt omdat de plantjes veel water opnemen en er meer dan 50% van het water verdampt.

Waarde woning stijgt

De waarde van een pand in een groene omgeving kan wel 4 tot 8% hoger zijn dan van een vergelijkbaar pand in een niet groene omgeving.

Helpt de natuur

Met een groendak zorg je voor een extra stukje natuur in Nederland. Er is in Nederland maar 12% natuur, en er is 200 miljoen vierkante m2 plat dak dat bedekt kan worden met groen.

Wat zeggen klanten over ons?

Carla

“Wij hebben in het voorjaar 2022 een groen dak laten aanleggen op het platte dak van de garage. Vanuit de badkamer hebben we hier zicht op en kunnen de ontwikkelingen goed volgen. Van een geheel bloemengeel dak veranderde het in bloemenroze. Schitterend! We zijn erg blij met ons groene dak en ik kan Groendakexpert van harte aanbevelen. Zeer zorgvuldige voorbeschouwing, aanleg en nazorg!”

Frank

“Duidelijke website met veel informatie. Situatie wordt uitgebreid beoordeeld waarna een helder advies wordt gegeven. Dit wordt schriftelijk en mondeling toegelicht. Werkzaamheden worden volgens afspraak en netjes uitgevoerd. Prachtig groendak!
Laagdrempelig bereikbaar, denken actief mee.”

Jorn

“Contact gezocht voor een offerte voor ons dak, alles ging erg snel van contact opnemen en offerte. zeer prettig contact over offerte, opdracht en uitvoering. Alles was zeer goed geregeld en wij werden goed op te hoogte gehouden qua planning en bezorging spullen. Eindresultaat een super groendak waar we erg blij mee zijn. Kundig bedrijf en zeer prettig om te werken. Thomas bedankt wij zijn erg blij met ons GROENDAK.”

Jaap

“Groendakexpert denkt met je mee.  Over de levering en aanleg zijn we zeer tevreden. Dank!”

Onze missie, visie & doel

Onze visie: Friesland leefbaar & groen

Wij willen onze mooie provincie groener, leefbaarder en diervriendelijker maken door het vergroenen van zoveel mogelijk platte en schuine daken. Wanneer we in steden en dorpen 50% van alle platte daken vergroenen verkoelen we deze met twee graden.

Onze missie #1

Een beter leefklimaat, in de steden en dorpen en daarbuiten, creëren voor insecten, dieren en mensen.

Onze missie #2

De steden en dorpen afkoelen en water opvangen waardoor de natuur beter herstelt en we droogteperiodes tegengaan.

Ons doel

2025: 10% van alle platten daken in de steden en dorpen vergroend

2030: 25% van alle platten daken in de steden en dorpen vergroend

2035: 50% van alle platten daken in de steden en dorpen vergroend

Hoe werkt het?

Wij zien Friesland graag groener. Daarom willen we mensen aansporen om hun dak te vergroenen. Hoe meer aanmeldingen we binnenkrijgen vòòr 1 april 2023, hoe meer we kunnen besparen op plan- en reiskosten. We zijn van mening dat deze besparing, in de vorm van een korting van 7,5%, bij jou als klant terecht hoort te komen. 

Overweeg je mee te doen aan de actie? Meld je dan aan via onderstaand formulier of bel ons op 058 – 700 97 56. Wij nemen vervolgens telefonisch contact met je op om jouw situatie te bespreken. Staan alle seinen op groen? Dan plannen we een gratis dakinspectie in.

Voorwaarden actie:

  • Je woont in Friesland.
  • Aanmelden voor deze actie kan tot 01-04-2023 via onderstaand formulier.
  • Wij helpen je met de subsidieaanvraag in jouw gemeente, het subsidiebedrag verschilt per gemeente van 25 euro per vierkante meter tot 50% van de gemaakte kosten.
  • Wij beoordelen vrijblijvend jouw dak op geschiktheid.

 

Meedoen aan de Groendak Friesland Vroegboekactie?

Vul het onderstaande formulier in of bel ons op 058 – 700 97 56 voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.